Piaţa Filarmonicii

Zona Pieţii Filarmonicii este comfortabilă şi fermecătoare. Nu este surprinzător că şi-a schimbat numele atât de des (apropo, una dintre cele mai vechi din oraş): existau nume ca Rudolfplatz sau Dacia, apoi Piaţa Victoriei. Vechii locuitori i-au dat acestei pieţe un nume familiar, Piaţa Făinii. Acest lucru făcea referire la făina pe care o puteau cumpăra aici în prima jumătate a secolului XIX când această bucăţică de teren avea un depozit de făină, un depozit de băcănie (în 1777), o fabrică de crămizi, şi chiar barăci militare (în 1787) şi o închisoare (în 1787). Împrejurimi mohorâte, desigur.

Situaţia s-a schimbat numai în anii ’60 ai secolului XIX când Melplatz a devenit nu un gard de sat, ci practic centrul oraşului. Barăcile şi depozitele de pulbere au fost mutate în vecinătatea parcului modern Shevchenko, în locul închisorii s-a construit un elegant hotel din piatră "Naţional" (Strada L. Tolstogo nr. 2, acum una din clădirile Universităţii Financiare-de Drept).

© CERC - Filiala Suceava
aprilie 2009
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web. Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, ca şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Centrului de Informare al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.