Strada Olga Kobylyanska

Cade o rază din Piaţa Centrală, peste muzicienii veseli de la Registrul Stării Civile pentru a adăsta puţin lângă Catedrală, şi apoi se grăbeşte peste Casa Germană. Ca şi majoritatea unor astfel de străzi, nu este prea lungă (600 m) şi este o zonă pietonală. Şi desigur, un vizitator nu poate numai să se plimbe ci şi să mănânce ceva sau să cumpere un souvenir.
Încă mai locuiesc acei cetăţeni ai Cernăuţiului care îşi amintesc că strada Panska era spălată cu săpun de câteva ori pe zi, şi negustorii care aduceau mărfuri din districtele suburane din Rosha sau Monastyrska trebuia să se şteargă pe picioare îniante de a păşi de pietrele de pavaj ale străzii.
În josul străzii pe stânga, apare o clădire cu un turn graţios. Acesta era cafeneaua  "Gabsburg", şi acum este un departament al Băncii Naţionale a Ucrainei.
Toate clădirile de aici sunt unice ca arhitectură. Printre ele sunt Nr. 36 –Casa Naţională Poloneză cu mansarda sa renascentistă modernizată (arhiect, F. Skovron, 1905), cât şi Nr. 53, Casa Naţională Germană (arhitect, Gustav Frich, 1908), unde motivele medievale sunt reinterpretate într-un mod neoclasic şi "yugenstyle", stilul arhitecturii naţionale tradiţionale. Picturile de pe pereţii interiori au fost realizate de Alfred Offner. Acum comunităţile poloneze şi austro-germane de acolo sunt adăpostite în aceste clădiri.

© CERC - Filiala Suceava
aprilie 2009
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web. Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, ca şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Centrului de Informare al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.