Piaţa Teatrului

Piaţa teatrului, cunoscută şi ca Piaţa Elisabeth şi mai de mult Piaţa de peşte, este locul preferat de recreere al multor locuitori din Cernăuţi.

Finalizarea complexului arhitectural din jurul pieţei a durat 40 de ani. La începutul secolului XIX era o suburbie a oraşului. Din când în când autorităţile oraşului organizau aici bătute contra lupilor. Mai târziu, s-a construit o mică curte din cărămidă, şi la mijlocul secolului XIX s-au contruit magazinele. Redezvoltarea activă a acestei zone a început în anii 1990. O clădire dominantă în construcţie era teatrul. Existase un vechi teatru din lemn construit în 1877. Din cauza riscului de incendiu, s-a luat hotărârea de a construi un nou teatru. Firma Fellner şi Helmers din Viena a fost aleasă pentru a proiecta şi construi clădirea. Firma construise deja 43 de teatre în toată Europa. Directorul proiectului din Cernăuţi era Ferdinand Fellner. Lucrarea principală s-a realizat sub conducerea sa. Anumite elemente din stilul Renaşterii sunt predominante în decoraţia exterioară. În privinţa interiorului, decorul său este baroc, cu o combinaţie perfectă de contururi albe şi aurii. Faţada clădirii este decorată cu grupuri sculpturale care au un motiv din mitologia greacă. Busturile din marmură ale oamenilor de marcă au fost amplasate în timpane. Evenimentul inaugurării sale a avut loc pe 4 octombrie 1905.

© CERC - Filiala Suceava
aprilie 2009
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web. Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, ca şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Centrului de Informare al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.